Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
debutants3lundi20h
14 avril 2005

lesjournaal 11 april

LESJOURNAAL 11 APRIL

Wij zijn begonnen met een stukje conversatie over de vakantie. Wat ga je doen met de vakantie? Ga je weg of blijf je in Parijs? Ga je liever naar het noorden of het zuiden? Dit om te oefenen met de de "ernaartoe-constructie".

Daarna hebben we het huiswerk bekeken (we hebben de video's over de wasmachine nog een keer gezien) en veel gepraat over "er". Een belangrijk punt is je het voorzetselvoorwerp (objet prépositionnel) in tweeën kunt hakken in het Nederlands, en dan in het bijzonder in zinnen met een ontkenning of met adverbia: Ik ga er niet naartoe. Ik heb er veel van gegeten.

Vervolgens hebben we teksten 1 en 2 van les 12 uit CODE NEDERLANDS gedaan. Uit het blauwe oefenboek hebben we p. 205 gedaan.

HUISWERK

SYLLABUS pag 45, 46, 47 en 50 (oefening 12). Begin ook alvast met de stof uit CODE NEDERLANDS en de SYLLABUS door te nemen, tijdens de laatste les hebben we een test!

Catherine Wettstein had een belangrijke mededeling. Zij is lid van een vereniging van nierpatiënten in Parijs, de AIRRP (association des insuffisants rénaux de la région parisienne). Deze vereniging organiseert een tombola en voor één euro kan je een lot kopen. Hoofdprijs is een cruise in de Middellandse Zee! "Issuffisance rénale" ("la question qui tue" kwam deze week van Catherine af) is trouwens in het Nederlands nierinsuffitiëntie. Ik heb wat informatie opgezocht op de website van de Nederlandse Nierstichting, die jullie hieronder kunnen vinden. Tot volgende week!

http://www.nierstichting.nl/

Aandoeningen aan de nieren

Er zijn verschillende nierziekten. Meestal kunnen deze genezen of goed worden behandeld. Maar nierziekten kunnen ook chronisch worden. Een niervervangende behandeling zoals dialyse of transplantatie kan dan noodzakelijk worden.

Verschijnselen
Doordat de nieren een grote reservecapaciteit hebben, worden nieraandoeningen vaak pas laat opgemerkt. Aanvankelijk zijn er nauwelijks of geen klachten. Deze ontstaan meestal pas als 60 tot 70% van de nieren niet meer werkt.

Nierziekten kunnen aangeboren zijn, maar ook het gevolg van ontstekingen, hart- en vaatziekten, complicaties bij suikerziekte en hoge bloeddruk, bloedverlies en overmatig lichaamsvochtverlies. Niet alle nieraandoeningen geven in het begin klachten. Daarom kan het moeilijk zijn om een nierziekte vast te stellen. Verschijnselen kunnen zijn:

  • vochtophoping in armen, benen of gezicht
  • veel en vaak plassen
  • donkere urine
  • hoge bloeddruk
  • vermoeidheid en algemene malaise
Deze verschijnselen komen natuurlijk ook voor bij andere aandoeningen. Bloed- en urineonderzoek kunnen meer duidelijkheid geven.

Zie ook Meer informatie en onze folders:

Publicité
Publicité
Commentaires
debutants3lundi20h
Publicité
Publicité